At bo på Platangården
![Bålhuset](https://app-rsjdxp-cms-prod-001.azurewebsites.net/media/elxogzvs/platan-00-230710-9050.jpg?width=2)
Vi synes, at det er vigtigt, at de unge får lov at indrette deres værelse. Derfor er det tit sådan, at de unge møblerer med egne møbler. Som en del af visitationen støtter vi op om at søge etablering ved bevilgende myndighed, hvis det er nødvendigt. For unge under 18 år er det en mulighed, at vi stiller det mest nødvendige møblement midlertidigt til rådighed.
Vi giver gerne en hånd med omkring ind- og udflytning - eksempelvis ved at hjælpe med at hænge mindre ting op, sætte på plads, pakke kasser ned/ud og så videre. Er der brug for egentlig flyttehjælp, hjælper vi også med at søge økonomisk hjælp til ind- og udflytning.
Husorden
Husorden for alle døgnboligerne er enkel og er synlig i hver bolig:
- Ingen vold
- Ingen trusler om vold
- Ingen euforiserende stoffer
- Ingen alkohol
- Ingen rygning indendørs
- Nattero:
- Søndag-torsdag: Kl. 22
- Fredag-lørdag: Kl. 01
- Ingen kæledyr
Rygning
Vi er omfattet af Region Sjællands rygeregler og er en røgfri matrikel for alle - også gæster. Den eneste undtagelse er at unge, som er indskrevet hos os, må ryge udendørs. De må dog ikke ryge ved undervisningsfaciliteterne omkring Gartnerbygningen.
Medicin
Medicin bliver ordineret af egen læge eller psykiater. Vores personale administrerer medicinen ud fra lægens anvisning. Der er meget præcise retningslinjer for administration af medicin i et socialt tilbud. Vi opfordrer de unge til at følge lægens anvisninger.
- For unge under 18 år er medicinudgiften en del af forsørgelsen, vi overtager, når en ung indskrives på en døgnplads.
- Unge over 18 år betaler selv for medicin. Vi kan hjælpe med at søge om støtte til udgifter til medicin.
Lomme- og kostpenge
Lommepenge
Til unge under 18 år udbetaler vi tøj- og lommepenge efter gældende takster. Pengene bliver udbetalt på den unges NEM-konto. Vi kan indgå en særlig aftale om pædagogisk støtte til at få tøj- og lommepengene fordelt.
Vi overtager forsørgelsen af den unge ved indflytning. Det betyder, at vi står for udgifter til almindelige hverdagsfornødenheder, for eksempel:
- Barbergrej
- Menstruationsprodukter
- Shampoo
- Frisør
- Transport
For at det kan gå retfærdigt til, har vi lavet en fælles retningslinje for, hvad vi dækker af forsørgelsen. For at afstemme forventningerne er det et vigtigt emne ved de indledende netværksmøder.
Kostpenge
Vi indbetaler et beløb til en fælles kostkasse for hver ung uanset alder. Beløbet sikrer, at de unge er dækket ind med fuld kost 365 dage årligt.
Ved planlagt fravær over 2 døgn kan kostpengene blive udbetalt til dem, som forsørger den unge i de dage. Det er et vigtigt emne til de indledende netværksmøder.
Find mere information om satserne for lommepenge, kost og logi på siden om taksterne
Hjemmebesøg
Vi er en døgninstitution. Derfor er der personale til stede hver dag året rundt. Der bliver lavet individuelle aftaler om besøg hjemme. Aftalerne omkring besøg hjemme skal cleares med bevilgende myndighed.
Ekstra information
Unge over 18 år har eget forsørgelsesgrundlag (typisk uddannelseshjælp, SU eller løn fra produktionsskole).
Derfor fastsætter den kommunale myndighed størrelsen af den egenbetaling, som den unge vurderes at kunne afholde. Vores socialrådgivere hjælper gerne med samarbejdet med bevilgende myndighed, omkring dette spørgsmål.
Eget forsørgelsesgrundlag medfører, at den unge af eget budget skal afholde udgifter til medicin, transport, kontingenter, forsikringer, fritidsinteresser osv. ud af sit lommepengebeløb.
Børn og unge under 21 år indskrevet på Platangårdens Ungdomscenter er forsikret via en kollektiv ulykkesforsikring. Vi anbefaler alle unge at tegne indbo- og ansvarsforsikring.
Platangården er en åben institution. Som åben institution er vi omfattet af Bekendtgørelse 419 af 29. april 2014 om magtanvendelse over for børn og unge anbragt uden for hjemmet (i daglig tale magtanvendelsescirkulæret). Dette cirkulære giver os lov til i ganske særlige tilfælde, og når alle andre muligheder er udtømt, at gribe ind med magt.
Alle vores medarbejdere er uddannet til at undgå, at der opstår konfliktsituationer og nedtrappe konflikter, når de opstår. Men der kan opstå situationer - når den unge akut er til fare for sig selv eller andre - hvor en magtanvendelse kan være nødvendig.
Sker det, er vi forpligtede til at indberette hændelsen til den anbringende kommune og Socialtilsynet, som vurderer, om magtanvendelsen har været tilladt eller ej. Desuden vil forældremyndighedsindehavere altid blive orienteret om situationen.
Er den unge over 18 år har Platangården ikke særlig tilladelse til at gribe ind med fysisk magt for at forhindre uhensigtsmæssig adfærd. Her er vi underlagt straffelovens bestemmelser om hhv. nødret og nødværge, ligesom resten af samfundet.
Opdateret tirsdag den 28. jan. 2025