Værdier og kerneopgave
Værdigrundlag
Vores værdigrundlag er et sæt leveregler, som skal fremme nogle former for adfærd eller handling frem for nogle andre. Værdierne er også et ideal vi stræber efter som organisation.
Vores værdier viser hvad, der er vigtigt og værdifuldt i arbejdet med vores kerneopgave. Værdierne gælder alle i organisationen ud fra de sammenhænge vi er med i. De viser også vores omverden, hvad vi gerne vil være kendte for. Værdigrundlaget skal ses ind i sammenhæng med vores kerneopgave, faglig tilgang og metode.
Værdier
Vi forstår, at vi skaber vores organisation i fællesskab. Det fællesskab er ikke kun for medarbejderne, men også for de unge, de pårørende og andre aktører. Samskabelse er et væsentlig element i indsatsen med den unge. Det er også til at danne og understøtte de rammer, som sikrer indsatsen og udviklingen af den unge. I samskabelse er der en forståelse af, at alle perspektiver er lige betydningsfulde og skal bringes i spil for rigtig at kunne lykkes med vores kerneopgave.
Samskabelse kræver åbensindethed. Åbensindethed rummer den oprigtige nysgerrighed, men også nærvær og rummelighed, der giver plads til forskellighed. Nysgerrigheden får næring af anerkendelse og respekt, og giver plads til den gode samtale. Den understøtter de nye og usikre ideer og den åbne og frie refleksion. På den måde bliver åbensindethed en vigtig faktor i udvikling - både i forhold til den enkelte unge, men også i forhold til os som højtspecialiseret tilbud.
Arbejdet i forhold til kerneopgaven skal give mening for alle medarbejdere og unge. Meningsfuldhed er:
- Oplevelsen af sammenhæng
- At tilværelsen (i dette tilfælde kerneopgaven) er forståelig
- At de krav og udfordringer tilværelsen giver, er værd at investere sin energi og engagement i.
Oplevelsen af meningsfuldhed bliver skabt i relationen mellem os. Vi har alle et ansvar for, at vores indsats bliver oplevet som meningsfuld.
Vi ser håb som en metaværdi, som er til stede i enhver handling som drivkraft og struktur. Håb peger mod noget, som ikke er endnu, men som er en potentiel mulighed. Som de unges nærmeste støtte er vi dem, der bærer håbet, når de ikke selv kan. Vi er også dem, som hjælper håbet frem og som støtter håbet, når det spirer.
I vores hverdagsliv kan værdierne ses således:
- Vi viser, der altid er mulighed for udvikling og at denne mulighed er nærværende og konkret.
- Vi skaber sammenhæng mellem håb og nærmeste udviklingszone via små nærværende mål med tydelige succeskriterier.
- Vi har mod til at gå nye veje og tør tage de første skridt.
- Vi giver ikke op, men finder nye veje.
- Vi skaber forståelige sammenhænge ved åbenhed og inddragelse af forskellige perspektiver.
- Vi inviterer til at være med til fællesskabet og opgaveløsningen ved at anerkende kompetencer og give afstemt ansvar.
- Vi forstår, at alle gør sit allerbedste, og ser adfærd og handlinger som intentionelle.
- Vi ser den enkelte og hvor betydningsfuld den enkelte er.
- Vi ændrer på rammer og indsatser - ikke på mennesker.
- Vi ser og fremhæver ressourcer og potentialer, og bruger bevidst positiv reformulering.
Kerneopgave
Vores kerneopgave er at skabe tryghed og udvikling i samarbejde med den unge og den unges netværk. På den måde oplever den unge størst mulig trivsel, meningsfuldhed og selvforvaltning. Med baggrund i kerneopgaven tager vores indsats udgangspunkt i 2 sideløbende spor:
- Understøtte den enkelte unges rehabilitering/recovery-proces i forhold til at komme sig efter en psykisk krise, eller lære at leve med den på bedst mulig vis.
- Understøtte den unges overgang fra barn til voksen.
I praksis har vores indsats fokus på 5 centrale dimensioner, som bliver tilrettelagt individuelt for at støtte den enkeltes rehabilitering/recovery-proces:
- Støtte op om den unges personlige udvikling. Det er også udvikling af praktiske færdigheder og sociale kompetencer, som gør den unge i stand til at mestre et almindeligt hverdagsliv.
- Støtte op om den unges samfundsmæssige og kulturelle deltagelse - også i forhold til uddannelsessystemet, arbejdsmarkedet og fritidstilbud.
- Støtte op om den unges evne til at have forpligtende sociale relationer - herunder bevare og/eller danne netværk til familie og venner.
- Støtte op om den unges sundhed og trivsel gennem motion og sund ernæring.
- Støtte op om lindring af specifikke symptomer og vanskeligheder.
Opdateret mandag den 2. dec. 2024