Politikker og retningslinjer
Vi understøtter de unges og de pårørendes indflydelse på det individuelle niveau og på fællesskabets niveau gennem forskellige initiativer og fora.
Indflydelse på det individuelle niveau
På det individuelle niveau vedrører det primært den pædagogiske indsats i forhold til den enkelte unge. Vi inviterer den unge til at deltage i at udarbejde og evaluere den unges individuelle plan, og deltage i team- og netværksmøder, som har den unges udvikling i fokus. I det omfang den unge ønsker det, inviterer vi også den unges netværk med til i netværks- og teammøder.
Indflydelse på fællesskabets niveau
På fællesskabets niveau handler det om forhold i det enkelte tilbud eller på Platangården som helhed. Vi har en række fora, hvor de unge har mulighed for at gøre deres indflydelse gældende i forhold til fællesskabets niveau:
Husmøder
Vores døgnboliger holder husmøder en gang om ugen. På husmøderne aftaler vi blandt andet fordelingen af de praktiske opgaver i husene - eksempelvis indkøb, madlavning og rengøring. Vi planlægger også fritidsaktiviteter i fællesskab, og vi taler om emner, som er relevante for at fællesskabet i husene fungerer. På møderne er der også fælles forberedelse til ungdomsrådsmøder.
Morgenmøder
Vores dagtilbud holder morgenmøder hver dag. På morgenmøderne har de unge mulighed for at komme med input og ideer til eksempelvis aktiviteter.
Afdelingen holder også et forberedende møde til ungdomsrådsmøderne. Her kan de unge vælge repræsentanter og drøfte ideer, som kan tages med videre på ungdomsrådsmødet.
Ungeråd
Ungeråd er et åbent forum for indskrevne unge med 4 møder om året. Rådet har et selvstændig budget, som de unge står for og som typisk bliver brugt til at aktiviteter, udflugter og fester. De unge har også mulighed for at sætte emner på dagsordenen, som er relevante for alle unge på Platangården.
Pårørendesamarbejde
Vi prioriterer samarbejdet med de pårørende højt. Derfor holder vi pårørendearrangementer i alle teams.
i foråret 2015 havde vi - i samarbejde med 2 konsulenter fra SISO og Socialstyrelsen, en temadag om tidlig opsporing og forebyggelse af overgreb. Begrebet overgreb dækker både over vold og seksuelle overgreb.
Formålet med temadagen var både at udvikle medarbejdernes kompetencer i forhold til emnet og at udarbejde en politik og beredskabsplan. Politikken blev udarbejdet af en tværfaglig arbejdsgruppe og indeholder blandt andet:
- Definitioner på vold og seksuelle overgreb
- Viden om børn og unges seksualitet
- Mulige tegn på overgreb
- Hvordan man taler med børn og unge, som viser tegn på overgreb
- En beredskabsplan, som beskriver handleveje ved mistanke om overgreb.
Ingen af vores medarbejdere må ryge i arbejdstiden. Rygeforbuddet gælder også for e-cigaretter. Alle matrikler på Platangårdens Ungdomscenter er røgfri. Derfor må der hverken ryges ude eller inde. Dog må unge på Platangården ryge udendørs på centerets matrikler.
Det er muligt at lave udendørs rygefaciliteter (halvtag, bænke, askebægre og så videre) i forbindelse med vores boenheder og dagtilbud. De faciliteter må kun bruges af de indskrevne unge.
Områderne omkring Gartnerbygning, som bliver brugt til undervisningsaktiviteter, er røgfrit område for alle - også for indskrevne unge.
Denne rygepolitik refererer til og er i overensstemmelse med Region Sjællands rygepolitik. Der står der blandt andet, at det ikke er tilladt at ryge på et anbringelsessteds område, når anbringelsesstedet er målrettet børn og unge under 18 år. Det kan dog blive besluttet, at de unge må ryge udendørs.
Rygepolitikken er godkendt af Platangårdens MED-udvalg den 25.8.2016
Talrige videnskabelige undersøgelser har vist, at en sund og varieret kost og regelmæssig motion ikke kun har en lang række sundhedsfremmende effekter. Det kan samtidig være et effektivt supplement til både medicinske og sociale indsatser.
I de seneste år har vi sat øget fokus på sundhed og sat en række sundhedsfremmende initiativer i gang for både de unge og vores medarbejdere. Udover konkrete sundhedsfremmende initiativer har vi lavet en række politikker, som skal formalisere og understøtte sundhed og trivsel for de unge og vores medarbejdere. Hovedelementerne i Platangårdens sundhedspolitik kan ses nedenfor.
Platangårdens sundhedspolitik
Formål
Formålet med vores sundhedspolitik er at skabe en kultur, hvor sundhed er en naturlig del af hverdagen for medarbejdere og unge. Det er også en del af formålet, at sundhed er en integreret del af den pædagogiske praksis. Desuden har vi en forpligtigelse til at forebygge skader og stress hos ansatte.
Målsætning
- Vi ønsker, at sundhedsfremme bliver en levende del af hverdagen blandt alle unge og medarbejdere på Platangården.
- Vi ønsker at skabe et fællesskab mellem unge og medarbejdere via sundhedsfremmende aktiviteter.
- Vi ønsker at sætte fokus på sund kost og økologi.
- Vi ønsker at skabe et psykisk godt arbejdsmiljø.
Indsatsområder
- Motion
- Kost
- Stress/trivsel
- Rygning
- Alkohol/misbrug.
Opdateret mandag den 2. dec. 2024